HAVA KİRLİLİĞİ

  Hava kirliliği; canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen atmosferdeki yabancı maddelerin, normalin üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır.
         Hava kirliliği, kaynaklarına göre üçe ayrılabilir. Bunlar: 
         1-Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği;Düşük kaliteli kömür tüketimi yoğun miktarda CO ve CO2 salınmasına neden olur
         2-Motorlu taşıtlardankaynaklanan hava kirliliği;Motorlu taşıtların egsoz gazları da CO ve CO2 dir bu gazlar sera etkisi yaparak küresel ısınmaya neden olur.
         Egsoz gazlarının güneş ışığı etkisiyle oluşturduğu ozon gazı troposferde toplanır bu ozon yeryüzüne yakın olduğu için solunum sistemine gözlere ve buruna zarar verir.
         3-Sanayiden kaynaklanan hava kirliliği; CO2 SO2 NO2 gibi asidik gazlar havaya yükselir su buharı ile tepkime vererek kuvvetli asitler olan Nitrik asit ve Sülfirik asite dönüşür bunların yağmur olarak yağmasına asit yağmuru denir.
         Asit yağmurları neticesinde akarsular ve doğal içme suyu kaynakları , yeşil alanlar tahrip olur.
        Bilinçsiz kullanılan kloroflorokarbon içeren sprey türü ürünler stratosferdeki ozon tabakasının delinmesine ve zararlı ışınların filtrelenmemesine neden olur.

                               Hava Kirliliğinin Etkileri
       Hava kirliliği solunum sistemini etkileyerek astım, nefes darlığı ve kronik bronşit gibi rahatsızlıklara neden olur. Akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri yine hava kirliliğidir.
       Hava kirliliğinin olumsuz etkileri insan sağlığı ile sınırlı değildir. Bu durum doğada birçok olumsuzluğu neden olur. Ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları, sera etkisi ve küresel ısınma gibi sorunların temel kaynağı hava kirliliğidir.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder